Zboże odmiany

We współczesnej hodowli duże znaczenie ma jakość zboża oraz jego odporność na stres. Podstawowym kierunkiem w uprawie zbóż jest wysoka plenność, odporność zarówno na stres fizyczny i biologiczny. Zboża bowiem są podstawowymi produktami jeśli chodzi o zaspokojenie żywnościowe naszego kraju. Wprowadzanie limitów powierzchni uprawnych wielu gatunków roślin uprawnych jest niestety koniecznością.

Ważna jest hodowla odpornościowa, maleje jednocześnie rola plonu a wzrasta jego jakość. Oba te kierunki hodowli odgrywają niepoślednie znaczenie w propagowanym od kilku lat, także w Polsce, rolnictwie zrównoważonym, przyjaznym dla środowiska i wykorzystującym naturalne zasoby w stopniu optymalnym dla produkcji tzw. zdrowej żywności poszukiwanej przez nowoczesne, szczególnie bogate społeczeń­stwa.

Wyróżniamy zboże odmiany takie jak kasza jaglana czyli słynne proso.Jako jedyna z kasz ma bardzo korzystny wpływ na organizm ponieważ jest zasadotwórcza. Ma bardzo dużą zawartość witaminy B, substancje mineralne czyli żelazo, potas, wapń. Jest najlepszym ze zbóż. Potrawy z kaszy są źródłem pełnowartościowego białka. Ma również skład aminokwasów.

Kolejną odmiana zboża jest kukurydza.

Kasza kukurydziana ma swoje zastosowanie przy wypieku ciast jak również stosowana jest do zagęszczania budyniów czy soków. W Ameryce piecze się z niej chleb kukurydziany czy tez placki. Zawiera mnóstwo składników odżywczych takich jak żelazo, potas, magnez, sód. Ziarno kukurydzy zawiera dużą ilość witamin i mikroelementów. Ma wszechstronne zastosowanie w żywieniu.

Ryż pełnoziarnisty

Ziarna ryżu nie wytwarza wilgoci w organizmie. Doskonale sprawdza się przy dolegliwościach związanych z jelitem grubym. Wzmacnia żołądek i śledzionę. Wszystkie rodzaje ryżu pełnoziarnistego nawilżają i regenerują skórę oraz dodają energii i wzmacniają organizm. Zawiera dużo witamin, obniża ciśnienie i odpowiada za wyrównanie poziomu cukru we krwi.

Komosa ryżowa

Według medycyny chińskiej jej smak jest słodki i kwaśny, wzmacnia nerki. W odróżnieniu od innych zbóż posiada bardzo duża zawartość białka. Zaleca się aby stosowały ja osoby podatne na przeziębienia o obniżonej odporności. Komosa ryzowa zawiera więcej wapnia niż mleko i najwięcej tłuszczów ze wszystkich zbóż.

Pszenica i orkisz

Zarówno orkisz jak i pszenica przeciwdziałają nadpobudliwości, maja działanie uspokajające na umysł. Osoby które maja dni przepełnione obowiązkami i skarżą się na bezsenność po całym dniu intensywnej pracy powinny w swojej diecie uwzględnić pszenicę. Oba rodzaje zbóż maja działanie chłodzące i nawilżające. Pomagają w regeneracji wątroby, dobrze działają na woreczek żółciowy czy serce.

Owies

Zboże to dodaje energii zarówno ciału jak i umysłowi, może wzmocnić śledzionę. Ma działanie rozgrzewające. Jeżeli osoby skarżą się na apatie powinny jak najbardziej częściej spożywać owiec. Świetnie sprawdzi się w postaci płatków na śniadanie do których możemy dodać ulubione dodatki w postaci orzechów czy suszonych owoców.

Kasza gryczana

Palona ma działanie rozgrzewające, jest idealna na porę zimową. Charakteryzuje się dużą zawartością białka, tłuszczu, składników mineralnych i witamin z grupy B. Kasza gryczana zawiera związki mineralne wapnia, żelaza, fosforu, potasu i miedzi oraz witaminy B1 i PP. Kasza gryczana stanowi wspaniały dodatek do obiadów i dań gorących. Podana z sosem i surówkami stanowi pełnowartościowy, bogaty w witaminy i składniki mineralne posiłek.

Odmian zboża mamy zdecydowanie dużo. Każdy może wybrać odpowiedni rodzaj do swoich dolegliwości.